Fredi “Fresquito” Torres, Priorat, Spanien

Fredi “Fresquito” Torres, Priorat, Spanien

Fredi Torres föddes i en jordbruks- och fiskefamilj i Galicien. Han tillbringade mycket av sin barndom i Schweiz, där han senare arbetade för Nike. Därefter tillbringade Fredi nästan ett årtionde som turnerande House-DJ på den europeiska musikscenen. Men hans iberiska rötter kallade så småningom honom tillbaka till landet.

Fredi studerade vitikultur och vinframställning i Schweiz för att sedan arbeta och praktisera i Bourgogne, Argentina, Sydafrika och Priorat. Till slut var det de dramatiska vinodlingarna i Priorat som fångade hans uppmärksamhet.

2004 grundade han, efter att ha arbetat hos Clos Mogador, Sao del Coster med partners från Schweiz. Från början var det fokus på organiskt och biodynamiskt jordbruk i vingårdarna och icke-interventionistisk approach i källaren. Men ibland händer det att vinmakaren och bokförarna (hans partners) ser saker på olika sätt och Fredi valde då att lämna projektet.

Därefter köpte Fredi 8,5 hektar mark i Priorat och startade sitt eget projekt. Av dessa planterade han bara 3 hektar för att kunna sköta arbetet själv och kunna fokusera på att göra de viner han vill och med den approach som reflekterar hans vision. Förutom att producera vin i Priorat så bedriver Fredi två projekt i Montsant och Ribeira Sacra. Däribland Lectores Vin som är ett projekt han driver tillsammans med hans gode vän Marc Lecha.

Fredi applicerar ett organiskt arbete i vingårdarna med biodynamiska principer och all vinproduktion är icke-interventionistisk. Det enda som någonsin adderas till vinerna är lite svavel vid tappning. Vinerna jäses endast med naturliga jäststammar och man gör ingen klarifiering eller filtrering. Målet är att göra viner med låg alkohol, stram syra och ren frukt! Spanska viner 2.0.