Pierre Menard

Pierre Menard växte upp i en vinmakarfamilj i Anjou. Han fortsatte med att studera vinframställning i Angers och jobbade därefter perioder i Pauillac på Chateau Latour, i Duoro, Kanada, Nya Zeeland och i Tokaj, Ungern. När han återvände hem till Anjou började han odla några rader av sin familjs gamla Chenin- och Sauvignon Blanc-vinstockar. Traditionellt sålde hans föräldrar druvorna från alla 13 hektar av deras vingårdar till ett kooperativ, men de gick med på att låta honom behålla en del för sitt eget projekt. Pierre insåg potentialen och skönheten i den nästan hundra år gamla Quarts des Noel Chenin Blanc, deras lieu dit Clos de Mailles och den 50-åriga Sauvignon Blanc som planterades på skiffer högst upp på Clos de Roche i Coteaux du Layon. 2013, fortfarande i tjugoårsåldern, buteljerade han ett minimalt antal flaskor i en omvandlad garagekällare. Denna inledande årgång mottogs med stor kritisk hyllning, och en ny stjärna i Anjou föddes.

Sedan dess har Pierre utökat sin besittning till mer än 1,5 hektar, alla odlade biodynamiskt. Han gör flera buteljeringar av Chenin Blanc från dessa gamla vinstockar, alla torra. I en region som är känd för sin passion för och förmåga att göra söta botrytisbaserade viner, känner Pierre att deras terroirs skönhet, särskilt skifferjorden och de gamla vinstockarna, bäst visas när rena druvor vinifieras helt torrt. Han gör flera omgångar där han tar bort de druvor som påverkas av ädelröta (och sparar dem för en sötvinbuteljering), vilket säkerställer att de återstående druvorna är i utmärkt skick. Vinframställningen sker med låg intervention, ingen ny ek, fat som varierar mellan 1-3 år, och en långsam kall jäsning som ofta varar till våren lägger till skikt av komplexitet och djup.