John Benda

Vi är mycket glada och stolta över att få presentera vår nya producent och en av de mest spännande och dynamiska producenterna i Montalcino, John Benda, och hans partner in crime , Zoe Johnson.

Jag har följt deras projekt länge, och ärligt talat förälskade jag mig i vingårdarna och hur vackra de såg ut långt innan jag visste något om deras historia eller någon vinflaska var buteljerad. Mitt första DM var ”Era vingårdar ser fantastiska ut, jag skulle älska att höra mer om er historia!” Och vilken historia!

John, född och uppvuxen italienare, tillbringade tio år i finansvärlden i London där han genom en vän blev förälskad i vin och förvandlades till en seriös vindrickare och samlare med flera vinkällare på olika platser i Europa. Zoe, en passionerad och jordnära australisk/grekisk gudinna, arbetade tidigare som marknadsdirektör för Barilla.

Efter ett års sabbatsår i Montalcinos kullar lyckades John få tag på två spektakulära vingårdsplättar på en av Montalcinos högsta höjder (600 meter över havet) som heter Passo del Lume Spento. Vingårdarna vårdas med yttersta omsorg och kärlek, och efter att ha tillbringat tid här är det lätt att förstå att denna plats är rå, unik och fylld med potential för att
kunna skapa några av de mest spektakulära vinerna från Brunello. En sak som jag märkte under mitt besök är att John har ett extremt starkt och intelligent sinne för vart han vill gå, och även om han söker information och är villig att lära sig, följer han inte blint vad folk råder honom att göra. Han följer noggrant sina vingårdar och fattar de bästa besluten genom observation, vilket för mig är stor intuition och ett recept för att bli en legendarisk vinmakare. Filosofin, inspirerad av många av de mest berömda gårdarna och legendariska konsulterna, är i grunden att ett stort vin skapas i vingårdarna och att man i källarna rör vinet så lite som möjligt och buteljerar direkt från bottis med en minimal mängd svavel men tillräckligt för att få ett rent och stabilt vin.