Thomas Batardiere, Anjou, Loire, Frankrike
Thomas kommer från Angers och är en man med många talanger. Från början var han filmmakare och studerade sedan antropologi, han arbetade även hos en caviste där han fick upp ögonen för biodynamiska viner samt naturviner. Han utbildade sig till sommelier och som en del av utbildningen gjorde han praktik hos Chateau Yvonne. Senare anställdes Thomas hos Chateau Yvonne där han jobbade sida vid sida med Mathieu Vallée och han fortsatte arbeta där i tre år med alla delar, från arbetet i vingårdarna till vinmakningen.
2011 fick Thomas chansen att köpa två hektar Chenen Blanc i Rablay-sur-Layon i Anjou och det första och viktigaste steget för honom var då att konvertera odlingen till biodynamisk. 2015 blev alla hans vingårdar certifierade av Demeter. Thomas själv säger att biodynamisk odling tillåter vinrankan att kommunicera bättre med dess omgivning, hela vägen från jorden och ut i kosmos, men även att vinmakaren får en bättre förståelse och interaktion med vinrankan. För att detta ska kunna verka arbetar han framförallt efter tre fundamentalt viktiga steg inom biodynamiken, 500, 501 och Maria Thun.
Idag har han 3,5 hektar totalt där 2,5 består av Chenin Blanc, 0,85 av Grolleau och 0,15 av Cabernet Franc och han har sitt säte mitt i byn Rablay-sur-Layon där han byggt sitt vineri och sin vinkällare. Något han är väldigt glad över eftersom han inte hade något alls när han 2011 startade sin Domaine.