Roberto Voerzio, La Morra, Piemonte, Italien

Roberto Voerzio, La Morra, Piemonte, Italien

Roberto Voerzios viner tillhör skaran utav de mest eftersökta och uppskattade vinerna i Piemonte. Skolad i den gamla traditionen att tillverka Barolo startade Roberto sin egen produktion på 80-talet och bröt då upp med de gamla sätten att göra Barolo med långa urlakningsperioder och lång lagring på stora fat av gammal ek och började istället med hård beskärning, kortare macerering och lagring på ny fransk ek. Han applicerade också högintensitetsplantering med 8000–10,000 vinrankor per hektar istället för det traditionella 2,500 per hektar. Resultatet blev en intressant mix av moderna och traditionella metoder.

Robertos teknik i vingården var radikal, i en fattig region där hård beskärning ansågs vara att slänga pengarna i sjön, gick Roberto mot strömmen och begränsade antalet vinklasar till fem stycken per vinranka. Nedre delen av vinklasen beskärs också vilket lämnar kvar de druvor han anser vara essensen av Nebbiolo. Tekniken innebär att skördeuttaget begränsas till 0,5–1,5 kg per vinranka. Detta resulterar i några utav Barolos mest koncentrerade och långlivade viner.

I vingårdarna sköts allting för hand utan kemiska bekämpningsmedel och med respekt för rankornas naturliga cykel. I källaren uppfostras alla viner förutom dolcetto i nya och gamla fat, små och stora beroende på årgång och cru. Man använder enbart naturliga jäststammar och tillsätter inga sulfiter före fermentering.

Roberto äger idag mark i dom absolut bästa cruerna i Lamorra såsom Roche dell´Annunziata, Fossati, Saramassa, La Serra, Brunate och Cerequio.