Philip Lardot, Mosel, Tyskland

Philip Lardot, Mosel, Tyskland

Philip Lardot kommer ursprungligen från Finland, men är uppvuxen i Amsterdam. Han gjorde sin första skörd 2013 hos Clemens-Bush och därefter fastnade han för Mosel. Han sa upp sig från sitt jobb i Amsterdam och flyttade. Han tillbringade en kort tid i Loire men kom sedan tillbaka till Mosel där han fick kontakt med den legendariska Ulli Stein som sökte en lärling.

Philip jobbar för Ulli i både vingård och vineri och har fått möjligheten att göra sitt eget vin i källaren. Han har endast 0.21 ha vingårdsmark, uppdelat i två parceller på Piesporter Graffenberg samt Valwiger Herrenberg. Här är rankorna oympade och mellan 30-70 år gamla. Druvorna för hans Spätburgunder köper hav av en gammal vän till Ulli.

Likt Ulli så gillar han att pressa gränserna för vad en ”traditionell” Mosel Riesling innebär. Han jobbar också så naturligt som möjligt, detta leder i sin tur att han inte stoppar den malolaktiska jäsningen. Philip menar på att i ett kallt klimat med en druva som redan har hög syra finns det annat att framhäva än att höja syran yttligare. Han vill inte heller filtrera eller tillsätta SO2 som krävs för att stoppa malolaktiskjäsning. Philips viner lagras även på sin jästfällning innan buteljering där vissa viner filtreras ytterst lite och det tillsätts en litens uns SO2 för stabilitet. På grund av hans annourlunda stil av Riesling så får han inte sätta högre klassificering än ”Landswein”. Detta betyder att han inte får vingårdsbeteckna hans viner heller. Philip har därför döpt vinerna till namn som spelar på dess riktiga ursprung. ”Der Graf” betyder ”greven” efter som vingården är belägen på Grafenberg. ”Der Hirt” i sin tur betyder ”Fåraherden”.