Marc Lecha, Spanien

Marc Lecha, Spanien

Marc Lecha är en vinprofil i Spanien som var den första att öppna en naturvinsshop i Barcelona. Butiken finns inte kvar idag men det gör istället Marcs roliga projekt.

År 2013 bestämde sig Marc för att han ville cykla runt i Spanien och besöka sextio olika producenter. Sagt och gjort, när Marc sedan kom hem från sin resa hade han träffat många nya vinmakare och vänner med samma filosofi och tankesätt som honom själv. Han startade då projektet ”Encuentros/Encontres/Encontros (”möten” på Spanska, Katalanska och Galiciska). Projektet går ut på att Marc varje årgång gör ett samarbete med en ny vinmakare, på ett nytt ställe i Spanien. Varje år blir det något helt nytt, vinerna buteljeras hos de olika vinmakarna och vännerna som Marc träffade under sin resa. Det är en väldigt liten produktion varje år och flaskorna ser likadant ut varje år bortsett från nummer på samarbetet och namnet på vinet. Han vill på detta sättet låta Spaniens olika terroir, druvor, människor och förhållandet komma fram i de olika vinerna.

Under sin resa genom Spanien blev Marc god vän med Fredi Torres, de gjorde ett samarbete tidigt under ”Encontros” och efter ett tag kom även Marc att bli inkluderad i Fredi Torres andra projekt, de startade Lectores Vini tillsammans och driver det tillsammans på sidan av sina andra projekt de båda har.