Domaine Louis Boillot, Bourgogne, Frankrike

 

I Bourgogne finns det en handfull vinproducenter som inte tillhör de allra kändaste namnen, men som gör vin som sätter djupa spår i vinhjärtat och vars priser förblir attraktiva. På toppen av min lista över dessa producenter finns Louis Boillot.

 

Louis Boillots växande ställning på Bourgognes vinhimmel är ingen tillfällighet. Trots att han bara gjort vin under under sin egen etikett sedan början av 2000-talet, så förfogar han över några av de äldsta och bäst belägna vingårdarna i Bourgogne. Allt tack vare att fyra generationer Boillots som förvärvat vingårdar i de bästa lägena i Volnay och Gevrey-Chambertin. Förutom sina vingårdar så kom vändpunkten i mitten av 2000-talet, när han och hans fru och partner, den ytterst begåvade Ghislaine Barthod slog sina påsar ihop och byggde deras egna cavé i Chambolle. Detta förde ihop två av Bourgognes mest begåvade vinmakare och tillsammans arbetar dom nu sida vid sida tillsammans med sin son Clemence.

 

Louis sköter inte bara om sina egna vingårdar utan även sin frus Ghislaine Barthods.

Det är inte konstigt Ghislaine låter Louis ta hand om sina vinstockar. Han är en mästare med mer än 30 års erfarenhet utan användning av kemiska gödningsmedel eller ogräsbekämpningsmedel. Han beskär sina rankor minutiöst för att på så sätt optimera och balansera skördeuttaget. Hans vinframställning är lika noggrann med lång men försiktig urlakning och begränsad användning av nya fat. Hjärtat av Louis stil ligger i hans djupa respekt för terroiren och värnandet av sina gamla vinstockar. I Gevrey-Chambertin är hans vinstockar i genomsnitt över 50 år. Många andra av hans vingårdar är över 90. I själva verket är det svårt att föreställa sig viner från så många stora Bourgognelägen slumrande i samma källare. Mellan Louis och Ghislaine, finns det 26 olika cuvéer, varav 17 är premier cru. De viner som Louis framställer är som Bourgogneviner skall vara när de är som bäst: milda subtila, rena, exakta och mycket nyanserade med komplexitet och sensualitet som växer med åldern.

 

Louis och Ghislaines son Clement har lovat att ta hand om båda egendomarna en dag, vilket kommer att skapa en enda domaine med svindlande potential.

 

 

BACKMAN & CO VINHANDEL

TRÄDGÅRDSGATAN 8
 411 08  GÖTEBORG
TEL. 070-3669727