Domaine Graeme & Julie Bott, Rhône, Frankrike

 

Graeme och Julies historia är härlig. Graeme kommer från Nya Zeeland, har utbildat sig till oenolog och jobbat hos bland annat Tim Kirk i Australien. Hans passion för Syrah fick honom att flytta till Rhône för att komma druvan närmare. Julie är uppvuxen i norra Rhône och har utbildning inom internationell handel. De träffades då de båda jobbade hos Stephane Ogier, Graeme som vinmakare och Julie som sales manager.

De båda drömde om att skapa en egen Domaine och 2015 bestämde de sig för att lämna Stephane Ogier och börja tillverka vin under eget namn.

 

Ingen av dem kommer från familjer inom vintillverkning och de hade därför inte tillgång till några vinodlingar varken genom familj eller släkt. De började helt från noll och byggde upp sina vingårdar, det var inget enkelt jobb då de endast var intresserade av de allra bästa lägena i norra Rhône, något som såklart inte är gratis. Lösningen var att hitta lägen som var oplanterade och överväxta av annan vegetation.

Deras första parcell köpte de 2015 i den lilla byn Verin i AOP Condrieu. Utan någon egentlig utrustning eller något kapital röjde de jorden, byggde upp murar kring gårdarna för att stabilisera den granitrika jorden och planterade deras första vinrankor av Viogner.

 

På vänster sida om floden Rhône, alldeles norr om Côte-Rôtie ligger Seyssuel, Chasse sur Rhône och Vienne. Vingårdar som under romarnas tider var väldigt kända. Dessa vingårdar lämnades då de blev angripna av Phylloxera och har sakta återställts av bland annat Francois Villard och Pierre Gaillard. Tillsammans har de skapat ett namn för ”Les Vins de Viennes” och numera finns ca 40 hektar planterat med Syrah och Viognier. 2016 köpte Graeme & Julie sin första parcell i området, de har gått med i ”Vitis Vienna” samfundet som innefattar 18 olika producenter som tillsammans arbetar för att återskapa områdets höga kvalitet. Området genomgår nu en process för att få AOP status och bli en av norra Rhônes appellationer att räkna med.

 

2018 är första årgången med druvor från deras egna vingårdar, efter tre år med god skörd i området visade sig även 2018 bli ett riktigt bra år för dem. Deras filosofi är att tillverka vin av högsta kvalitet tillverkat från otroligt små volymer med omtanke och kärlek till hanverket. Allt i vingårdarna sköts för hand av både Graeme och Julie, på så sätt har de full kontroll över vingården och druvorna. Under tiden de väntar på att vinerna från deras egna vingårdar ska utvecklas köper de druvor från andra vinbönder som delar deras filosofi och passion för vinrankorna och arbetet i vingården. De har tillverkat vin sedan 2016 från Condrieu, Côte-Rôtie, Saint-Joseph och Crozes-Hermitage.

 

Deras prioritet just nu förutom att tillverka vin av högsta kvalitet är att kunna införskaffa en liten traktor de kan använda för att arbeta jorden med i deras vingårdar. De håller också på att plantera egna vingårdar i Condrieu, Côte-Rôtie och Saint-Joseph.

Vinerna säljs endast via allokering och vi är väldigt glada att vi hittat dessa två stjärnor då deras viner är lika fantastiska som deras personligheter.

 

 

BACKMAN & CO VINHANDEL

TRÄDGÅRDSGATAN 8
 411 08  GÖTEBORG
TEL. 070-3669727