Michel Chevré, Domaine Clos de l’Ecotard, Saumur, Frankrike

Michel Chevré, Domaine Clos de l’Ecotard, Saumur, Frankrike

Michel Chevré har länge varit Thierry Germains högra hand på legendariska Domaine Roches Nueves. Redan 2007 införskaffade sig Michel sina första egna tre hektar vingårdar i Courchamps alldeles söder om Saumur. 2011 släppte Michel, tillsammans med sin son Thibaud, sitt första vin under egen etikett. Sedan dess har deras viner snabbt klassats som några av de bästa vinerna från området och vem gillar inte vit Saumur?

Allt sköts manuellt i vingårdarna med lite hjälp av en häst. Detta för att kunna ha full kontroll över kvalitet och för att kunna hålla deras tro på att vinerna uttrycks bäst med omtanke och kärlek till jorden och hantverket.  Det är otroligt småskalig vinmakning med ytterst låga skördeuttag för att maximera smak och komplexitet. Michel följer de biodynamiska principerna och tummar aldrig på sin kvalitet.

Druvorna pressas som hela klasar och jäser delvis i ståltank och delvis i stora gamla fat innan de lagras i gamla foudres i upp till månader beroende på vinet. Vinerna buteljeras utan filtrering och klarning. La Haie Nardin tillverkas av druvor från 0.7 hektar där jormånen består av lera och kalk. Clos de l´Ecotard är det första vinet som Michel tillverkade, druvorna kommer från två hektar där jordmånen även där domineras av lera och kalk. Les Pentes tillverkas endast de bästa åren då druvorna är en selektering av de bästa druvorna från Clos de l´Ecotard.

Vinerna är kända för sin finess och elegans med en skarp syra och härlig kropp, Chenin Blanc i sitt finaste tillstånd.