Mark Haisma, Bourgogne, Frankrike

Mark Haisma, Bourgogne, Frankrike

“He seems to have struck gold. His wines have an excellent balance between fruit, expression and refreshment without being in any way wimpish. The wines are also, appetisingly, bone dry.”
Jancis Robinson

Den forna Australiensaren Mark Haisma lämnade det bekväma livet som vinmakare på den kultförklarade egendomen Yarra Yerring i Australien för att följa sitt hjärta och passion – Bourgogne. Det kan inte ha varit helt lätt att komma in som en utböling från Australien och börja från noll. Men med Marks otroliga karisma, energi och know how har han lyckats bygga upp en stor och lojal skara av kunder som varje år köper hans viner. Det är nämligen så att Mark trots sitt franska ursprung har valt att bojkotta allt som heter vinjournalister och fransmän. Han säljer en stor del av sina viner till privatpersoner runt om i värden via en mailinglista likt vissa av de bästa producenterna i USA. Mark har blivit omskriven av både Jancis Robinson och Tim Atkin, som placerade honom på listan över 25 topp producenter att hålla ögonen på.

Mark har under sin tid i Bourgogne arbetat upp långsiktiga relationer med några utav bourgognes bästa odlare som förser honom med frukt från Bourgognes finaste appellationer. Som alla duktiga vinmakare använder Mark sig av hands off approach i vingårdarna för att skapa en tydlig känsla av växtplatsen. Vinerna är otroligt rena, transparenta och fulla med energi, viner som kan avnjutas idag men också vinner på lång lagring.