Jean Boxler – Domaine Albert Boxler, Alsace, Frankrike

Jean Boxler – Domaine Albert Boxler, Alsace, Frankrike

Efter andra världskriget slut återvände Jeans farfar Albert till familjedomainet för att skörda sin första årgång 1946. Han blev den första generationen att buteljera familjens produktion och kommersialisera den under deras familje-etikett. Vinerna bär fortfarande en etikett ritad av Jeans kusin 1946. Alberts son Jean-Marc fortsatte traditionen i flera årtionden tills han överlämnade till sin son Jean 1996, som nu är den tredje generationen att förvalta detta historiska domaine.

Familjens innehav är centrerade kring den antika byn Niedermorschwihr i Haut-Rhin, vilken domineras av den imponerande granitsluttningen grand cru, Sommerberg. Jean vinifierar sina olika micro-parceler inom denna cru separat och nerklassificerar några av dessa i hans réserveviner. Jean producerar flera buteljeringar av Sommerberg från de olika lieux-ditsen beroendes på årgången. Sommerberg ger kraftiga och intensivt strukturerade viner som är mycket långlivade.

Riesling, Pinot Gris och Pinot Blanc är specialiteter från domainet och Jean producerar även en av Alsaces bästa Crémants, en otrolig Gewurztraminer som odlas i kalksten, och några av de mest otroliga och rena Vendanges Tardiver och SGNs i Alsace. Som om inte det vore nog, så äger Boxler också mark i den kraftfulla grand cru Brand, den ultimata motsvarigheten till sitt innehav i Sommerberg.

Sommerbergs-sluttningen upphör på Jeans uppfart, vilket gör det lätt att i princip leva i vinodlingarna och säkerställa att druvorna är av exceptionell kvalité år efter år. Efter skörden, vinifieras och lagras vinerna i gamla foudres i en liten källare under familjens hem fram till buteljeringen. Det är inte mycket som har förändrats under århundradena; eftersom det är faktiskt inte mycket som har behövt förändras. Efter att ha provat igenom hela utbudet av Boxlers viner så är det ett faktum att Alsace, tillsammans med Bourgogne, är källan till världens kanske mest komplexa, spännande vita viner – vilket det förmodligen alltid kommer att vara.