Domaine Pierre-Vincent Girardin, Mersault, Bourgogne

Domaine Pierre-Vincent Girardin, Mersault, Bourgogne

Pierre-Vincent Girardin är en vinmakare som trots sin unga ålder slog oss med häpnad när vi provade hans viner. Så konstigt är det kanske inte då det ligger i hans DNA. Som son till ingen mindre än Vincent Girardin kan en tro att Pierre-Vincent ska vara självklar i hans position men hans jordnära sätt och lite blyga framtoning gör bara att hans viner får tala ännu mer för sig själva…. Tipset om denna unga vinmakare fick från vår gemensamma vän Thibaud Clerget (från Domaine Y. Clerget) som verkligen tyckte vi borde träffa Pierre-Vincent under en resa till Bourgogne. Vi åkte till byn Tailly som ligger alldeles öster om Meursault med öppet sinne och detta är något vi sent kommer ångra.

Pierre-Vincents pappa sålde sin Domaine 2012 och sedan dess har många väntat på något tecken från familjen Girardin. Äntligen har det kommit i form av Pierre-Vincent! Han är tydlig med att detta är hans egna projekt och med stöd från sina föräldrar vill han arbeta fram en egen stil, annorlunda från han far. Pierre-Vincent vill gärna att mineralitet och den rena frukten ska vara det som talar, det får inte vara för mycket annat som stör i doft och smak. För de vita vinerna tycker han dock att en liten lätt reduktiv finish inte är något negativt utan endast bidrar till vinets komplexitet. För hans röda viner vill han att frukten ska vara det drivande i vinet, han använder delvis hela klasar i några av sina viner, som mest 50% ny ek till några av hans cuvéer och håller svavlet lågt.

Under vårt besök fick vi prova igenom hans första årgång 2017 och blev mäkta imponerade. Vinerna visar en otrolig transparens och intensitet i både frukt och struktur. Med fokus i Mersault, Puligny Montrachet, Volnay och Pommard visar han att han kan göra dessa tunga namn rättvisa. Han har förstått filosofin med att vinmakning sker främst i vingårdarna och låter terroiren komma tillrätta genom att inte påverka vinet allt för mycket under vinmakningen. Hans första årgång blev även otroligt hyllad av Winehog.