Domaine Pierre Ménard, Anjou, Frankrike

Domaine Pierre Ménard, Anjou, Frankrike

Pierre Ménard kommer från en vinodlarfamilj i byn Faye d’Anjou som länge odlat Chenin Blanc samt lite Sauvignon Blanc men ej producerat eget vin. Pierre studerade agrikultur i Angers innan han reste runt om i världen för att lära sig mer om vinodling. Han återvände sedan hem och började jobba på familjeföretaget. Samtidigt startade han ett sidoprojekt. Han började producera vin från en liten parcell i le Quart des Noëls, planterad med 100år gamla vinrankor. Han tog sedan successivt över fler parceller i familjens vingårdar.

Idag äger Pierre 3.8 ha, varav 2.6 ha planterat med Chenin Blanc och resterande består av Clos de la Roche som endast är planterad med Sauvignon Blanc. Gårdarna är fördelade på Quart des Noëls, le Clos des Mailles och Varenne de Chanzé som ligger mellan Layon floden och Mauges bergen vilket ger området sitt mikroklimat. Pierre jobbar helt biodynamiskt i vingården och gör det mesta för hand för att se över hela vingården och dess ekosystem.

Pierre jäser vinerna med naturligt utan tillsatt jäst i gamla franska ekfat. Han kontrollerar noga att rätt jäst för jäsningen framåt och att resultatet blir som önskat. Pierre producerar viner i små kvantiteter som jagas av Loire fantaster. Han beskrivs bland annat som Nicholas Jolys borttappade son och en ny stjärna på Loires himmel.