Domaine Arnoux-Lachaux & Charles Lachaux, Vosne Romanée, Bourgogne, Frankrike

Domaine Arnoux-Lachuax & Charles Lachaux, Vosne Romanée, Bourgogne, Frankrike

Charles är ännu en ung förmåga som visar sina framfötter med bravur. Med både druvor från den egna domänen Domaine Arnoux-Lachaux samt druvor från nära vänner göra Charles sin första årgång som négociant. Charles har sedan 2012 varit helt ansvarig för vinifikationen hos Domaine Arnoux-Lachaux och gjorde då stora förändringar i sättet att göra vin. Framförallt introducerade han hela klasar till en mycket större utsträckning något som även fortlöper i hans nya projekt Charles Lachaux. Han är även protegé till ingen mindre än Lalou Bize Leroy som har lärt och inspirerat honom i hans arbete. Precis som Lalou låter han rankorna växte lite högre än ”normalt” och klipper endast för hand helt baserat på observationer gjorda i vingårdarna. På det sättet får varje vinranka de perfekta förutsättningarna för att producera druvor i världsklass. Charles kommer fortsätta driva Domaine Arnoux-Lachaux samtidigt som hans ena projekt och ser mycket fram emot att få göra ännu fler fantastiska viner.

Etiketten är det hans fru som hjälpt till att ta fram, den ska representera Charles respekt för naturen och växterna. Vingårdarna hanteras biodynamiskt och efter lutte raisonnée och druvorna kommer mestadels från deras vingårdar i Vosne Romanée men även från olika crus, parceller och lieu dits i bland annat Volany och Gevrey Chambertin.

Hans Aligoté tillverkas helt i gamla fat samtidigt som alla de röda vinerna först jäser i rostfria ståltankar och sedan lagras vinerna på gammal ek för att behålla frukt, fräschör och vibration i vinerna. Själva vinifikationen är helt utan tillsatt svavel. Vinerna buteljeras utan filtrering.