Cellier Saint Benoit, Frankrike

Cellier Saint Benoit, Frankrike

Idag är det Benjamin Benoit som är 4:e generationen att sköta familjens gård i byn Pupillin, Arbois. Benjamins far Denis var den som tog steget att producera vin under egen etikett och grundade Cellier Saint Benoit.

Denis utbildade sig inom vinodling och oenologi men reste i ung ålder ut i världen för att sedan gå med i flottan vid Jean de Vienne. Denis återvände sedan till Pupillin och arbetade för Désire Petit i sju år. Han tog sedan över familjens gård som då odlade flera grödor förutom druvor. De druvor som skördades såldes då till ett lokalt kooperativ där han bland annat satt i styrelsen under 80-talet.

Denis bestämde sig 2003 för att bygga ett vineri i en av gårdens byggnader och buteljerade första årgången 2004. Egendomen består av 6 hektar belägna på branta sluttningar. Jorden brukas därför försiktigt för att undvika erosion. Man skördar endast för hand och håller låga skördeuttag. Denis producerade viner med stark ursprungskaraktär och jobbade under många år för att vinstilarna såsom ”det gula vinet” från Arbois skulle nå ut i världen. Denis Benoit gick bort i februari 2019. Benjamin som sedan tog över studerade vinodling i Beaune och praktiserade sedan i både Bourgogne och Nya Zeeland. Han önskar nu att gå i sin faders fotspår genom hållbart jordbruk, endast handskörd och begränsad produktion. Detta för att bibehålla kontroll över hela produktionskedjan och kunna skapa viner sanna till sitt ursprung. Nu blickar han mot framtiden och ser fram emot att även sätta sin egen prägel på vinerna med de erfarenheterna han samlat på sig runt om i världen.